Knoop in je stropdas, 5 verschillende manieren

 

Hoewel het vroeger een vast onderdeel was van de overgang van jongen naar man is het tegenwoordig helemaal niet ongewoon als je als volwassen man niet weet hoe je een stropdas moet knopen. En aangezien je dit artikel leest wil je hier verandering in brengen. Nou zullen we dat dan maar eens gaan doen?

De eerste stap

Welke knoop je ook kiest de eerste stappen van het stroppen van je stropdas zijn hetzelfde en super simpel, dus hier kan het niet fout gaan.
Om te beginnen zet de boord van je overhemd omhoog, sluit het bovenste knoopje en plaats de stropdas om je nek.

De startpositie van je stropdas is altijd een beetje uitproberen maar ben je van gemiddelde lengte leg dan de smalle slip ter hoogte van de broekriem, ben je langer dan gemiddeld plaats je hem er iets boven. Gewoon een paar keer proberen je je weet precies hoe je moet beginnen.
Nou tot zover goed te doen toch? Dan gaan we nu de specifieke handelingen van een aantal knopen in detail bespreken, wanneer je ze stap voor stap volgt kan het niet mis gaan!

Four in hand

De four in hand is een van de grote klassiekers, en heeft een kegelvorm waardoor hij perfect is voor een standaard boord. Let wel op dat deze knoop wat minder mooi staat bij een wide spread of cut-away boord om dat dan meer dan alleen de knoop zichtbaar is. Deze knoop is een van de simpelste om te leren en perfect voor mannen van gemiddeld postuur en lengte.

1. Kruis de brede slip over de smalle slip onder de boord.
2. Laat de brede slip onder de smalle slip glijden.
3. Haal vervolgens de brede slip bovenlangs de smalle slip.
4. Haal de brede slip omhoog over de das en leg je wijsvinger op de te vormen knoop. Neem je vinger weg en laat de brede slip in de lus glijden.
5. Houd de smalle slip vast. Trek voorzichtig aan de brede slip om de lus vast te zetten. Stel de knoop bij, en trek het omhoog tot aan het laatste knoopje van de boord.

Dubbele knoop

De dubbele knoop is eigenlijk de four in hand waar de brede slip een tweede keer om de smalle slip gedraaid word voor extra volume in de knoop.
Omdat dit ook nog een redelijk dunne knoop is kan deze knoop het best gebruikt worden bij overhemden met een normaal boord en is hij ideaal voor heren van normaal postuur.

1. Haal de brede slip eenmaal rondom de smalle slip onder de boord (zie stap 1 tot en met 3 van de four in hand knoop).
2. Haal de brede slip een tweede maal rondom de smalle slip.
3. Breng de brede slip naar boven onder de das, en glijdt het in de lus die door de eerste en tweede omwenteling is gevormd.
4. Tenslotte stelt u de knoop bij, trekt het omhoog en centreert het in het midden van de boord.

Windsor knoop

De windsor is een van de klassiekers die ooit door de gelijknamige Hertog van Windsor populair is gemaakt. De windsor knoop is een mooie statige knoop die perfect past bij een wide spread of cut away boord.

Door het flinke formaat is deze knoop ideaal voor mannen met een groot postuur, ben je nou wat smaller in je schouders kan een grote knoop als de windsor je nog smaller doen lijken, kies in dit geval bijvoorbeeld voor de halve windsor die we hierna bespreken.

1. Kruis de brede slip over de smalle slip. Houd de kruising vast, vervolgens maakt je een lus door het omhoog halen van de brede slip en sla hem daarna naar beneden.
2. Breng de brede slip van de andere zijd onder de kruising. Maak een andere lus door het omhoog halen van de brede slip over de das en sla hem neer.
3. Haal de brede slip horizontaal over de bovenkant van de smalle slip.
4. Haal de brede slip loodrecht onder de das, trek het recht en laat de brede slip in de lus glijden.
5. Houd de smalle lus vast en trek voorzichtig aan de brede slip om de das recht te trekken, centreer de knoop bovenaan en in het midden van de boord.

Halve windsor knoop

De halve Windsor lijkt zoals de naam al doet vermoeden erg veel op de Windsor knoop behalve dat hij minder dik en eenvoudiger is. Hij is zeer geschikt bij fijne of minder zware stropdassen. Elegant en driehoekig past hij bij voorkeur op een overhemd met een klassieke boord of op een overhemd met een open kraag.

1. Kruis de brede slip over de smalle slip. Houd de kruising vast, vervolgens maakt u een lus door het omhoog halen van de brede slip onder de das en sla hem daarna naar beneden.
2. Plaats de brede slip horizontaal naar achteren en leg hem daarna aan de voorzijde van de kleine slip.
3. Houd de kruising vast, plaats de brede slip verticaal onder de das en laat de slip door de lus glijden.
4. Houd de smalle slip vast. Trek aan de brede slip om de knoop te vormen. Laat de laatste glijden tot aan de laatste knoop van de boord van het overhemd en centreer het.

Platte knoop

De platte knoop is zoals de naam al aangeeft plat en heeft weinig volume. Ideaal dus wanneer je een zware of dikke stropdas hebt. Deze knoop kan niet gedragen worden bij een wide spread of cut-away boord omdat door de dunne knoop de rest van de stropdas zichtbaar is wat niet mooi staat. Doordat deze knoop zo dun is past deze perfect bij mannen met smalle schouders.

1. Breng vanaf de boord de brede slip onder de smalle slip.
2. Haal vervolgens de brede slip voorbij de bovenkant van de smalle slip.
3. Houd de lus vast bij het overhalen van de brede slip van onderen naar boven; strijk de brede slip vlak en laat het in de lus glijden.
4. Tenslotte trek je de knoop van de das strak en zet je hem op de juiste hoogte.

De laatste stap

Dan moet de stropdas alleen nog op de juiste lengte worden gebracht, weet je niet wat de juiste hoogte is voor je stropdas bekijk dan een het artikel Stropdas, stroppen of strikken daar gaan we hier verder op in.

Het enige wat nu nog rest is je mooie stropdas met trots dragen en de bijbehorende complimenten in ontvangst nemen. Oh en vergeet niet af en toe in de spiegel te kijken of je knoop nog wel mooi recht zit. Zo niet, stel hem even bij, dit is zo gedaan door met de knoop in de hand zachtjes aan de smalle slip te trekken.

LEER ONS KENNEN

Bij Detaill zijn we erg gepassioneerd over de details in onze kleding. Die kleine dingen die je stijl boven de norm uit doen steken.

BETAALMOGELIJKHEDEN

VIND ONS

Gratis thuisbezorgd!

Ook die bezorgkosten zo zat?! Schrijf je in en betaal geen bezorgkosten meer

Bekijk snel je e-mail, je kortingscode is onderweg.