Manchetknopen, hoe draag je ze

Manchetknopen, hoe draag je ze

Hoe onderscheid je je nou als moderne man. In een zee van nette pakken die allemaal op elkaar lijken zijn het de details die het verschil maken. Manchetknopen zijn nou precies zo’n detail waarmee je op een subtiele manier net dat beetje extra flair kan meegeven aan jou outfit!

Manchetknooponderdelen

1. De voorkant Dit is het gestileerde gedeelte dat je outfit zijn extra flair geeft.
2. De vork Dit is het gedeelte wat door de knoopsgaten gestoken worden en de voorkant met de knevel verbind.
3. De knevel Dit is het gedeelte wat de manchetknoop op zijn plek houd. Dit stuk kan 90° draaien waardoor het makkelijk door het knoopsgat heen gestoken kan worden voordat het de manchetknoop vastzet.

De meest voorkomende manchetknopen

Hoewel manchetknopen vroeger met een draaitje vast gezet werden zijn die tijden ver achter ons en zijn er tegenwoordig heel wat verschillende mechanismen om een manchetknoop vast te zetten. Hieronder gaan we er een aantal bespreken, met hun voor en nadelen.

Torpedo manchetknopen

De torpedo manchetknoop is vandaag de dag een van de meest voorkomende mechanismen. Het is erg makkelijk aan te brengen doordat de knevel 90° kan draaien en dus erg makkelijk door de knoopsgaten te steken is.

Het enige nadeel wat wij van Detaill zien in deze manchetknopen is dat de achterkant niet het mooiste is, maar zeg nou eerlijk dat is ook niet het gedeelte wat de aandacht trekt als je zo’n mooie manchetknoop draagt.

Knoopstijl manchetknopen

Knoopstijl manchetknopen daarentegen hebben een mooie achterkant die meestal erg lijkt op de voorkant maar dan een slag kleiner. Dit is een voorbeeld van een korter modellen manchetknoop wat inhoud dat het vork gedeelte over het algemeen wat korter is dan bijvoorbeeld bij een torpedo manchetknoop.

Het grote voordeel dat de achterkant ook sierlijk is komt met het nadeel dat deze manchetknopen een stuk lastiger zijn om door je knoopsgaten van je manchet te krijgen. Zo zie je maar, elk voordeel heeft zijn nadeel.

Kettingschakel manchetknopen

Kettingschakel manchetknopen zijn historisch een van de eerste nette manchetknopen. Toen manchetknopen voor het eerst in de geschiedenis zichtbaar gedragen mochten worden, (wat hiervoor echt heel erg taboe was, te vergelijken met je gulp per ongelijk open dragen) werden ze voor het eerst ook van edelmetalen gemaakt.
Omdat toen de moderne mechanismen van vandaag de dag nog niet waren uitgevonden werden twee stukken edelmetaal verbonden met een ketting. Een manchetknoop voor de echte historische fan dus.

Zijden manchetknopen

De zijden manchetknopen zijn het goedkopere alternatief voor de metalen varianten. Ze bestaan uit twee zijden balletjes die verbonden zijn met een stukje draad.

Omdat zijden manchetknopen altijd in de vorm van een knoop zijn worden ze ook wel Turkse knoop of vrijgezellen knoop genoemd.
Het grote voordeel van deze knopen zijn hun prijs, ze kosten een stuk minder dan hun metalen broertjes. Dit houdt ook wel in dat ze over het algemeen een stuk minder lang mee gaan.

Het juiste overhemd

Bij Detaill krijgen we nog wel eens de vraag of een manchetknoop bij ieder soort overhemd gedragen kan worden. Ons antwoord hierop is nee, je moet namelijk wel de juiste type manchet of cuff hebben aan je overhemd. Hieronder gaan we verder in op de soorten manchetten die er zijn.

Barrel cuffs

Een barrel cuff is tegenwoordig de standaard manchet, deze heeft dan ook meestal 2 knopen en een knoopsgat op de manchet zitten. Manchetknopen kunnen niet gedragen worden bij overhemden met dit soort cuff en kunnen alleen gesloten worden met standaard knopen.

Convertible cuffs

De convertible cuff is een combinatie tussen een French cuff en een barrel cuff. Aan deze manchet zitten dus een knoop en twee knoopsgaten waardoor je de keuze hebt om een normale knoop of een manchetknoop te gebruiken om je manchet te sluiten.

Het kan soms erg handig zijn om een keuze te hebben en dit soort overhemd is dan ook ideaal als je een keer met manchetknoop wilt experimenteren, maar bij de echte heer gaan zijn nekharen overeind staan. De manchetknoop komt toch niet zo mooi uit tussen twee knoopjes in.

Double cuffs of French cuffs

De double cuff of French cuff genoemd is de crème de la crème van de manchetten. Een french cuff bestaat uit een extra lange manchet die terug gevouwen word waardoor je mouw uit een dubbele laag stof bestaat.

Deze manchet kan alleen met een manchetknoop gesloten worden en straalt echt klasse uit. Dit was vroeger altijd de keuze voor nette gelegenheden hoewel de French cuff tegenwoordig steeds vaker in het meer casual modebeeld ook te zien is.

Hoe doe je manchetknopen aan

Het aan doen van je manchetknopen kan zeker als je het niet gewend bent best lastig zijn. Het kan daarom gemakkelijk zijn om eerst even te oefenen voor je je overhemd aan doet.

Vouw je manchetten zo dat de knoopsgaten allemaal boven elkaar liggen. Met een torpedo manchetknoop draai je de knevel 90° totdat deze parallel loop aan de vork en je steekt hem door de knoopsgaten met de voorkant naar boven.

En nu alles nog met één hand proberen als je je overhemd aan hebt, in het begin is het een beetje priegelen maar je krijgt er al snel handigheid in.

Wanneer draag je manchetknopen

Toen manchetknopen voor het eerst in de geschiedenis verschenen werden ze alleen gedragen door de elite. Toen ze door de industriële revolutie voor iedereen toegankelijk werden, werden manchetknopen eigenlijk door alle mannen gedragen. Dit duurde tot de uitvinding van de barrel cuff waardoor manchetknopen uit het modebeeld verdwenen en hooguit nog op belangrijke feesten zoals bruiloften gedragen werden.

Vandaag de dag zien we de manchetknoop gelukkig weer steeds vaker in het alledaagse modebeeld verschijnen en kan het daarom ook weer voor alle gelegenheden gedragen worden.

Manchetknopen en events

Op events zoals gala’s, bruiloften en sjieke feesten zijn manchetknopen altijd wel te vinden, en kunnen ze echt wat extra flair mee geven aan je outfit. Hier kan je dan ook wel wat gedurfdere modellen kiezen die er echt uitspringen, zo lang het bij je gehele outfit past uiteraard. Het is en blijft een detail.

Manchetknopen en werk

Hoewel manchetknopen op speciale event nooit uit het modebeeld verdwenen zijn, is dit wel gebeurd in het dagelijks leven. Gelukkig is er nu een duidelijke trend te zien dat de manchetknoop weer terug komt in het dagelijks leven en dat het weer een meer voorkomend mode accessoire is om bijvoorbeeld naar werk te dragen.

Hierbij is het wel zaak wat subtielere exemplaren te dragen, zeker als je professioneel over wilt komen.

Manchetknopen voor de fun

Naast de professionele en feestelijke manchetknopen zijn er tegenwoordig ook een hele hoop fun manchetknopen. Denk hierbij maar aan de Marvel filmreeks waar elke held op zijn minst wel een manchetknoop heeft gekregen.

Maar zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen, denk bijvoorbeeld aan de echte lego fan met zijn lego-steen manchetknopen, of de kunstliefhebber met zijn manchetknopen met hedendaagse kunst.

Tegenwoordig kan het allemaal en zijn manchetknopen dus echt voor iedereen.LEER ONS KENNEN

Bij Detaill zijn we erg gepassioneerd over de details in onze kleding. Die kleine dingen die je stijl boven de norm uit doen steken.

BETAALMOGELIJKHEDEN

VIND ONS

Gratis thuisbezorgd!

Ook die bezorgkosten zo zat?! Schrijf je in en betaal geen bezorgkosten meer

Bekijk snel je e-mail, je kortingscode is onderweg.