Reversspelden, jou ultieme guide

Reversspeld, jou ultieme guide

De reversspeld, wat is dat nou en hoe kan ik deze het beste combineren met al de andere details in mijn kleding. Als je het verkeerd combineert, kan het heel je stijl overheersen, doe je het goed, is dit de perfecte aanvulling voor de echte heer.

Wat is een revers

Laten we bij het begin beginnen, wat zijn nou de revers. De revers zitten op je colbert en zijn het terug geslagen gedeelte van je kraag tot de knopen. Waarschijnlijk is het je wel opgevallen dat bij bijna elk colbert op de linker revers een knoopsgat zit, en ja zoals zoveel in de heren mode is dit een overblijfsel van vroeger.

Vroeger had dit knoopsgat namelijk ook echt een doel, het was bedoeld het colbertjasje tot helemaal boven dicht te doen. Er zat dan ook aan de rechter revers een knoop. Deze functie is nu totaal verdwenen en dit knoopsgat word tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor de reversspeld.

Wat is een reversspeld

Een reversspeld kan in vele vormen voorkomen. Zo is het vlaggetje op de borst van de Amerikaansen president bijvoorbeeld een reversspeld. Maar een reversspeld kan ook een bloem zijn, zowel kunst wat je vandaag de dag veel ziet of een echt bloem of Boutonnière wat vroeger de standaard was en nu vaak op bruiloften nog gedragen word.

Reversspelden kunnen dus puur voor de sier gedragen worden. Maar ook zoals in het geval van de Amerikaanse vlag of de reversspelden van sociëteiten en verengingen je verbintenis met een bepaalde groep uitdragen.

Soorten reversspelden

De reversspeld komt dus is veel verschillende vormen voor, de meeste gewoon omdat ze een mooi detail zijn in je kleding. Anderen hebben wat meer betekenis en worden dan ook met trots gedragen.

Boutonnière

De boutonnière is de oorspronkelijke vorm van de reversspeld en is een echt bloem die door het knoopsgat gestoken word. Toen in de 19e eeuw bloemen geassocieerd waren met mannelijkheid ging het dragen van een boutonnière hand in hand met heren mode van die tijd. Tegenwoordig zien we deze vorm van reversspelden eigenlijk alleen nog terug op bruiloften.

De bloemspeld of flower reversspeld

De floral reversspeld is de 20ste eeuw variant van de boutonnière, meestal gemaakt van zachte stoffen als zijde of katoen en zoals de naam al zegt in de vorm van een bloem.

In tegenstelling tot de boutonnière die eigenlijk alleen nog maar op bruiloften te zien is, is de floral reversspeld erg in populariteit toegenomen in het alledaagse mode beeld. Je ziet ze dan ook in allerlei kleuren en varianten voorbij komen als je een beetje oplet als je op straat loopt.


Steekspelden

De steekspeld is de metalen varianten van de reversspeld en bestaat uit een sier icoon met een lange speld eraan die onderaan netjes in een metalen houder valt.

De duurdere steekspelden zijn gemaakt van edelmetalen terwijl de goedkopere varianten van koper gemaakt zijn.
Door het kleinere formaat zijn deze reversspelden een stuk subtieler dan de floral reversspelden of brouches die we een stukje verderop bespreken.

Minispelden & insignes

Hier komen we bij de reversspelden met betekenis. In dit geval zijn het vaak insignes van een politieke partij of een orde of broederschap zoals de vrijmetselaars. Het dragen van dit soort reversspelden geeft dan ook je associatie met deze groepen aan. Uiteraard hoeft het niet zo serieus te zijn en kunnen insignes ook gewoon leuk en mooi zijn om te dragen.

Een ander punt dat deze minispelden onderscheid is dat ze geen lange pin hebben. Ze worden dan ook aan de achterkant vast gezet met een clip of gesp.


De broche

Een broche is een weer wat grotere variant van de reversspeld en heeft vaak een meer vintage look. Gemaakt van edelmetalen is dit echt een klassiek detail dat in het de alledaagse mode niet veel terug te zien is bij heren. Dit terwijl het bij vrouwenmode weer de meest gedragen vorm van reversspeld is.

Hoe draag je een reversspeld

Als het gaat om het dragen van een reversspeld zijn er eigenlijk maar heel weinig regels, maar de regels die er zijn moeten wel precies gevolgd worden.

Met de revers zelf kan je zo gek doen als je wilt, van kleine metalen spelden tot over de top bloemen in de gekste kleuren. Zolang het maar past bij je stijl en de rest van de details die je draagt.

Hoe en waar je de reversspeld draagt daarentegen staat wel vast. Net zoals het knoopsgat dat altijd aan de linker revers zit moet je reversspeld ook altijd aan de linker kant gedragen worden. Een tweede belangrijk punt, vooral met langere spelden is dat de speld parallel aan de buitenkant van je revers moet lopen.

Zo lang je deze regels volgt en je reversspeld past bij de rest van je outfit kan het niet fout gaan!

Wanneer draag je een reversspeld?

Zoals je al een hebt kunnen lezen zijn op de boutonnière en de broche na reversspelden echt van alle dag. En ze kunnen dus ook elke dag dat jij een blazer of kostuum aantrekt gedragen worden als een prachtig detail.

Uiteraard zijn er voor de boutonnière en broche de uitzonderlijke feestdagen zoals trouwerijen waar ze eigenlijk niet gemist kunnen worden.

En nu jij!

En dan is het nu aan jou om een reversspeld op te spelden. We snappen heel goed dat het in het begin wat onwennig kan aanvoelen. Je bent een man toch, en een echte man draagt toch geen broche? Zo dachten wij van Detaill ook de eerste keer toen we een reversspeld droegen maar de complimenten die we kregen waren het meer dan waard!

Begin dan ook rustig met iets dat binnen je comfort level valt, een mooie steekspeld bijvoorbeeld voordat je gaat experimenteren met de opvallendere floral reversspelden. Dan is er nog een ding die je rest te doen, en dat is de complimenten in ontvangst nemen.

LEER ONS KENNEN

Bij Detaill zijn we erg gepassioneerd over de details in onze kleding. Die kleine dingen die je stijl boven de norm uit doen steken.

BETAALMOGELIJKHEDEN

VIND ONS

Gratis thuisbezorgd!

Ook die bezorgkosten zo zat?! Schrijf je in en betaal geen bezorgkosten meer

Bekijk snel je e-mail, je kortingscode is onderweg.