Stropdas, strikken of stroppen

Stropdas, strikken of stroppen

Wat is het nou stop je je stropdas of stik je hem nou? Dat is gewoon een leuk weetje dat je straks met je vrienden of collega’s kan delen. Maar als je dit artikel gelezen hebt weet je veel meer; wat de juiste lengte en breedte van je stropdas hoort te zijn, weet je wat van de meest hippe stoffen en heb je zelfs een paar knopen geleerd.

 

Strikken of stroppen wat ik het nou

Om antwoord op de vraag strik je een stropdas of moet je hem nou stroppen te geven gaan we even kijken naar de naam van dat ding om je nek.
De naam stropdas komt van het leggen van een knoop in je das. Dus ja eigenlijk strop je je stropdas en strik je hem niet. Maar over de jaren is dit zo verbasterd dat er eigenlijk geen verschil meer tussen de twee woorden is. Dus of je nou strikken of stroppen zegt, iedereen zal begrijpen wat je bedoelt.
 

Juiste stropdas lengte

Dan gaan we nu toch echt in op de belangrijke weetjes die echt cruciaal zijn als je goed voor de dag wilt komen met je stropdas. Want wat is nou de juiste lengte om je stropdas te dragen?

Helaas zien we dit nog wel eens goed fout gaan. Wat niet zo heel gek is omdat dit over de jaren nogal veranderd is. Van een hele korte das tot halverwege je kruis, in de geschiedenis van de stropdas hebben we het allemaal voorbij zien komen.

Nu is het modebeeld zo dat de punt van je stropdas net je riem aan moet raken als je staat. Dus ook dat hebben we geleerd!

 

Juiste stropdas breedte

Naast de juiste lengte is ook de juiste breedte van je stropdas erg belangrijk, en dit is nog verwarrender voor de meeste mannen. Dit is namelijk niet een standaard breedte maar is afhankelijk van de revers van je colbert.

Denk je nu Revers? Wat is dat dan weer, lees ook eens ons artikel Reversspelden, jou ultieme guide hier wordt tot in de details over revers gesproken.

Maar even heel kort je revers is het terug geslagen stuk stof dat loopt van de kraag van je colbert tot aan de knopen. En de breedte van je stropdas moet overeen komen met het breedste stuk van de revers van je colbert.

Maar wat nou als je geen colbert draagt? Je wilt bijvoorbeeld tijdens het uitgaan een stropdas dragen om toch wat extra klasse aan je outfit mee te geven, maar ja zo’n colbert is dan toch echt te warm. Dan adviseren wij de wat dunnere stropdassen te gebruiken van ongeveer 5-6 cm. Dit is namelijk toch wel de trend tegenwoordig, want met zo’n brede jaren 70 stropdas wil je vandaag niet meer gezien worden

 

Stropdas stoffen

Naast alle verschillende maten en patronen waar je uit kan kiezen zijn er ook nog een hele hoop stoffen. Je zou er bijna keuzestress van krijgen! Welke stof past nou mooi bij welke gelegenheid, wij gaan het je nu vertellen zodat je nooit meer de fout in kan gaan.

 

Zijde stropdas

De zijde stropdas is en blijft de crème de la crème van de stropdassen. Er gaat gewoon niks boven zijde. Je betaalt er natuurlijk wel goed voor maar als je naar een nette gelegenheid gaat, sjiek diner of gala is dit wel de beste keuze.

Omdat het ook een lekker lichte stof is, zijn zijde stropdassen ook ideaal voor de warmere maanden, of tijdens warmere gelegenheden.
Een ander voordeel is dat zijde dassen vaak wat dunner zijn waardoor de meer ingewikkelde knopen een stuk mooier uitkomen

 

Wollen stropdas

De wollen stropdas is de laatste jaren erg in populariteit gegroeid en wij snappen wel waarom. Doordat wollen stropassen eigenlijk gebreid zijn krijgen ze een mooie structuur die wat ruwer overkomt dan bij voorbeeld de zijden of katoenen stropdas.

Voor wat minder sjieken gelegenheden is dit dan ook een erg populaire keuze. Zeker in de wat koudere maanden past het dan ook erg mooi bij het kledingbeeld

Houd er wel rekening mee dat wollen stropdassen een stuk dikker zijn dan bijvoorbeeld die van katoen of zijde waardoor de grotere knopen er soms te groot uit kunnen zien. Hou het dan voor de knoop lekker simpel met bijvoorbeeld een platte knoop.

 

Katoenen stropdas

De katoenen stropdas is ook een perfecte keuze voor de wat meer casual look. Net als zijden stropdas is de katoenen stropdas lekker licht en daarom ook ideaal voor de warmere maanden. Doordat katoen ook lekker licht is waait hij ook lekker op met een mooi zomerbriesje, niet zo handig op werk maar het geeft wel een leuk speels effect.

Wat betreft knopen kan je hier ook lekker doen wat je wilt. Katoen is lekker dun en zelfs een ingewikkelde knoop word dus niet snel te overdreven dik.

 

Polyester stropdas

De polyester stropdas is en blijft de beste budget optie. Heb je dus een sjiek feest en het geld niet om een zijden stropdas aan te schaffen dan is dit de beste tweede optie.

Meestal glimmen deze goedkope stropdassen een beetje waardoor ze ondanks de budgetprijs je outfit een mooi klassiek uiterlijk geven en je mooi de aandacht op je knoop kan richten. Deze stropdassen zijn wel een stuk minder luchtig dan zijn katoenen en zijden broertje maar ja daarom is dit ook de budget stropdas.

Net als de zijden en katoenen stropdassen kan je alle soorten knopen gebruiken omdat de stof relatief dun is. Probeer ook eens een mooie opvallende knoop zoals de halve Windsor.

Stropdas stroppen, een paar voorbeelden

Het stroppen van een stropdas kan in het begin best lastig zijn. Daarom hebben we hier een paar voorbeelden beschreven.
Ben je nou een beginner start dan met de “four in hand” dit is een van de makkelijkste knopen. Ook is deze erg handig in combinatie met de wollen stropdas omdat dit een kleine knoop is.

Wil je wat meer uitdaging is de klassieke “Windsor” jou keuze. Deze knoop is een stuk moeilijker maar jij gaat een uitdaging niet uit de weg toch? Omdat deze knoop wat groter is gaat hij ook goed samen met bijvoorbeeld een katoenen of zijden stropdas.

 

Four in hand

Daar gaan we dan, om te beginnen zet de boord van je overhemd omhoog, sluit het bovenste knoopje en plaats de stropdas om je nek.
De startpositie van je stropdas is altijd een beetje uitproberen maar ben je van gemiddelde lengte leg je de smalle slip ter hoogte van je borstzakje, ben je langer dan gemiddeld plaats je hem er iets boven. Gewoon een paar keer proberen je je weet precies hoe je moet beginnen.
En dan nu het echte werk, volg de beschrijving hieronder stap voor stap of kijk goed naar het plaatje.

1. Kruis de brede slip over de smalle slip onder de boord.
2. Laat de brede slip onder de smalle slip glijden.
3. Haal vervolgens de brede slip bovenlangs de smalle slip.
4. Haal de brede slip omhoog over de das en leg uw wijsvinger op de te vormen knoop. Neem uw vinger weg en laat de brede slip in de lus glijden.
5. Houd de smalle slip vast. Trek voorzichtig aan de brede slip om de lus vast te zetten. Stel de knoop bij, en trek het omhoog tot aan het laatste knoopje van de boord.

 

Windsor knoop

Ook nu weer hetzelfde begin, zet de boord van je overhemd omhoog en sluit het bovenste knoopje. Plaats daarna de stropdas om je nek.
Vergeleken met de “four in hand” die we net besproken hebben is de Windsor een dikkere knoop, daarom plaats je de dunne slip deze keer wat hoger. Ook gewoon weer een aantal keer proberen en voor je het weet heb je de juiste positie te pakken.

1. Kruis de brede slip over de smalle slip. Houd de kruising vast, vervolgens maakt u een lus door het omhoog halen van de brede slip en sla hem daarna naar beneden.
2. Breng de brede slip van de andere zijd onder de kruising. Maak een andere lus door het omhoog halen van de brede slip over de das en sla hem neer.
3. Haal de brede slip horizontaal over de bovenkant van de smalle slip.
4. Haal de brede slip loodrecht onder de das, trek het recht en laat de brede slip in de lus glijden.
5. Houd de smalle lus vast en trek voorzichtig aan de brede slip om de das recht te trekken, centreer de knoop bovenaan en in het midden van de boord.

 

Nu is het aan jou!

Nu weet je het allemaal! Dat het eigenlijk stroppen is maar dat strikken ook gewoon goed is. Wat je wel en niet kan doen en wat de perfecte stof is bij welke soort gelegenheid. Het enige nu nog is het in de praktijk toepassen, doe die stropdas eens wat vaker om als je het niet gewend bent, maak je outfit af met dit wel bekende detail.

LEER ONS KENNEN

Bij Detaill zijn we erg gepassioneerd over de details in onze kleding. Die kleine dingen die je stijl boven de norm uit doen steken.

BETAALMOGELIJKHEDEN

VIND ONS

Gratis thuisbezorgd!

Ook die bezorgkosten zo zat?! Schrijf je in en betaal geen bezorgkosten meer

Bekijk snel je e-mail, je kortingscode is onderweg.